Bouwproject Antenne Analyser

Zoals elk jaar zal in 2017 ook weer een zelfbouwproject worden georganiseerd. Dit jaar gaan we een antenne analyser bouwen. Dit is een ontwerp van Chris ZL1CVD en heet de Tena Testa.

De TenaTesta kan een bereik sweepen van 100kHz tot 150MHz. Je hoeft hiervoor alleen maar een begin en eindfrequentie in te vullen en na een dubbelklik start de meting. Binnen no-time wordt op het kleurenscherm een overzicht gegeven van forward, reflected en SWR. Daarnaast wordt de frequentie met de beste SWR weergegeven. De unit kan ook als RF generator worden gebruikt. Op de uitgang staat een blokgolf met 4 verschillende uitgangsniveaus tot maximaal ca. 3.5dBm. Als gevolg van de blokgolf zullen ook de harmonische worden uitgestuurd tot ver boven 1GHz. Tot de 7e harmonische wordt de frequentie weergegeven op het display inclusief de golflengte wat weer handig is tijdens het experimenteren. Tijdens het afstemmen van de antenne zie je live de veranderingen in de SWR. Houdt hierbij rekening met de invloed van je eigen lichaam op de meting.

Wanneer de generator is uitgeschakeld kun je het RF niveau meten op de antenne ingang. Dit is wel een indicatieve weergave. Let wel op, maximaal 3dBm (2mW). De detectie werkt tot ver boven de 500MHz.

De TenaTesta kan ook op de PC worden aangesloten. Deze wordt gedetecteerd als seriële poort. De data wordt dan live als doorgegeven aan de PC. Al met al een leuk hebbedingetje voor in elke shack.

Er zijn 25 pakketjes beschikbaar. De prijs is €55.

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.